Skillnader mellan Sverige och USA: Del 2

1. God bless you!
När du nyser i Sverige så är det ganska vanligt att kanske en kompis som du är med eller liknande säger prosit. I USA är det lite annorlunda. För det första så säger man antingen bless you, eller de lite mer hårdnackade troende säger god bless you. Sedan så säger även främlingar det till en. Det har hänt mer än en gång att jag nyst medan jag var i en affär och en total främling sagt bless you! Man blir lite omtumlad första gången. Varför pratar en främling med en liksom?!

2. Alla pratar med alla.
Vilket för mig vidare på det där med att främlingar pratar med en. Amerikaner är sick i sinne förtjusta att prata med allt och alla. De bryr sig verkligen inte att du är en främling för dom, första gången ever som de ser dig. Som svensk känns de lite konstigt för i Sverige är det väl inte alltför vanligt att random människor börjar prata med dig. Säger du sedan att du är svensk och au pair, ja då har du en halvtimmes konversation framför dig med någon som vill veta allt om Sverige.

3. Vara sjuk? Vad är det?
Att vara sjuk är typ inte ens ett ord i det här landet. Det finns medicin och piller mot jäklat allting, till och med förkylningar som ingen verkar fattat att man inte kan bota, bara lindra och vänta ut... Och på tal om medicin i det här landet så är värktabletterna smaksatta. Eller dragerade med något sött åtminstone. Dom smakar typ godis. Vad är det för fel på USA egentligen...

4. Övergångsställen = ingen bryr sig.
Om ett övergångsställe inte är ett s.k bevakat (har trafikljus alltså) så bryr sig ingen i det här landet. Dom stannar inte för dig. Var beredd på att vänta tills det inte kommer någon bil eller så kommer du bli påkörd. Jag har dock hört att på andra sidan USA så är folk snällare med det här och stannar faktiskt. Kanske bara är här i New York folk är trafikcrazy.

5. Allt eller inget med billjusen.
När det gäller billjusen så är det antingen eller. Antingen kör någon med bara vanligt halvljus hela tiden, vilket är ok egentligen för det är alltid såpass mycket folk ute på vägarna att man ser bra ändå. Eller så kör man med helljus - hela. jäkla. tiden. Blända av, vad är det? Det är bara att vänja sig vid att bli bländad sisådär var femte sekund om man är ute med bilen efter att solen gått ned.

6. Lokaltrafiken suger.
I Sverige så är vi ju ganska bra på det här med lokaltrafik, typ lokalbussar alltså. Inte i USA. Jag vet inte ens om det finns en lokalbuss här, och om det finns det så har jag då aldrig ens sett den. Tåget in till NYC är en helt annan sak, men för att ta sig runt i förorterna är det bil eller typ cykla eller gå. Och det senare är inte direkt optimalt då bara för att ta sig till mataffären tar det en halvtimma att gå från mitt hus.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0